Полезно

СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква – стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи – най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.

КОНДЕНЗ ПО СТЪКЛОПАКЕТА? ИМА РЕШЕНИЕ
Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата дограма и няма климатик, който да изсушава въздуха, не очаквайте, че влагата ще изчезне по магически път – тя задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правило това е дограмата (стъклопакета). Проветрявайте, климатизирайте! За намаляване влагата в помещението можете да направите и следното: разпределете равномерно растенията в различни помещения – те отелят много влага благодарение на фотосинтезата, или ги преместете в помещение с по-голяма кубатура. А най-разумна е микровентилацията.

МИКРОВЕНТИЛАЦИЯ
Вкарването на премерени порции въздух става с вентилационна надставка (луфтер). Тя е алуминиева и за да не се нарушава термоизолацията тя има вграден полиамид 20 мм, който прекъсва термичния мост. Във вътрешността на надставката има миниатюрни клапи, които се отварят в зависимост от нуждите и пропускат малки порции въздух. Вкарването на свеж въздух е необходимо, за да се установи баланс на влажността в помещението.
Пример 1: Имате 5-6 средноголеми растения в хол 20 кв.м., който не обитавате по-голямата част от деня. Въздухът се насища с влага сравнително бързо. При това положение луфтерът трябва да е отворен през по-голямата част от денонощието.
Пример 2: Имате спалня 13 кв.м. без растения, която обитавате 8-9 часа в денонощието. Луфтерът трябва да е отворен точно през тези 8-9 часа.

ВЛАГА В СТЪКЛОПАКЕТА? ПРОБЛЕМ!
Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел – хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. Така, като захладнее навън, можете да видите точно колко добре са измити стъклата отвътре 🙂

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯТА
Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни – ето това е истинският убиец на звука!

ОГРОМНИТЕ СТЪКЛОПАКЕТИ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ
При вратите е добре да бъде поставен делител /кемпфер/, който създава стабилност на вратата и не й позволява да „провисне“. И още: представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата!!! Как да го избегнете ли? Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителен вертикален кемпфер, който ще утежни цената на позицията с не повече от 2 – 3%.